SVE ŠTO UBERU, KAČEREVIĆI PRODAJU NA PIJACI: U berbu ove VOĆKE uključeni svi UKUĆANI - otkrili i KAKO IDE PRODAJA
Ljiljana Kačarević, Foto: Printscreen/RTS

domaće jagode

SVE ŠTO UBERU, KAČEREVIĆI PRODAJU NA PIJACI: U berbu ove VOĆKE uključeni svi UKUĆANI - otkrili i KAKO IDE PRODAJA

Zahlađenje nije usporilo zrenje plodova u plastenicima. Znatno ranije nego prethodnih godina, počela je i berba otvorenom

Objavljeno:

Domaće jagode, stigle su ranije nego prethodnih godina. U šabačkom kraju, gde su najveće površine pod tim voćem, berba u plastenicima počela je pre desetak dana, a jagoda već zri i na otvorenom.

Ispod mišarskog brda u četiri plastnika, jagoda zri već desetak dana. Sve što uberu, Kačarevići lako prodaju na pijaci. U proizvodnji i berbi, angažovani su svi ukućani.

“Jagodu smo krenuli da beremo pre jedno desetak dana. Ovo je treće, četvrto branje. Prodaja ide lepo i solidno. Kvalitet je odličan. Cena je 400 dinara kilogram. To je na malo, po to se krčmi”, kaže Ljiljana Kačarević iz Mišara.

Ljiljana Kačarević
Ljiljana Kačarevićfoto: Printscreen/RTS

“Isplativija je mnogo, ali je i veće ulaganje u plasteniku. Imamo pet ari jagode pod plastenikom. Rod je zadovoljavajući, krupnoća je odlična. Traži se jagoda, zato što je sada nema na tržištu, jer je plastenička. Stigla je mesec dana ranije nego što je to uobičajeno”, navodi Mladen Kačarević iz Mišara.

Prvi rod uglavnom ima i najveću cenu, zbog toga se sve više poljoprivrednika odlučuje za proizvodnju u plasteniku. Dušan Gajić iz Gornje Vranjske, ovog proleća očekuje da će ubrati kilogram jagode po biljci.

,,Očekujemo dobar rod. Za sada je sve kako treba, još samo malo vreme da nas posluži. Sutra krećemo sa prvim ubiranjem plodova. Možda od sledeće nedelje neke veće berbe. Prodajemo firmama na veliko, trenutna cena je tu negde od 300 do 350 za kilogram plasteničke jagode'', kaže Dušan Gajić iz Gornje Vranjske.

Domaće jagode
Domaće jagodefoto: Printscreen/RTS

Zahlađenje nije usporilo zrenje plodova u plastenicima. Znatno ranije nego prethodnih godina, počela je i berba na otvorenom.

“Ljudi koji imaju pod većim površinama su krenuli da beru na otvorenom. Ono što se mora primetiti, to je da je kvalitet jagode trenutno bolji u plastenicima. Ovo zahlađenje će svakako usporiti zrenje na otvorenom. U plastenicima to neće smetati. Ono što neće biti dobro, to je najava da može biti niskih temperatura, odnosno mrazeva jutarnjih za vikend. To može dovesti da prvo kolo bude uništeno,'' objašnjava Milorad Jocković iz šabačke PSSS.

Jagoda se u šabačkom kraju proizvodi na oko 2.000 hektara. Najveće površine su u Pocerini, a pod plasetnicima je više od 50 hektara.

Bonus video:

02:24

MOJE JAGODE SU NAJSLAĐE! Nikola Miletić se već 20 godina bavi uzgojem ovog voća, a u posao su uključeni svi članovi porodice! (KURIR TV)

(Espreso / RTS / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.